Vet du vad det största hindret för de allra flesta är när det gäller att komma igång med att starta ett eget företag? Det är kanske inte som man kan tro krånglig byråkrati, skatteregler eller problem med att komma på en affärsidé. Det största problemet, som jag ser det, är att folk inte har det driv som behövs för att ta de första stapplande stegen för att komma igång. För att börja sin resa mot att driva eget så behöver man ta en mängd små steg, och en del stora. Problemet är att de allra flesta inte börjar gå överhuvudtaget utan blir sittande med en oförverkligad dröm på hjärnan. Genom att belysa detta problem så hoppas jag inspirera fler att faktiskt ta de första stegen och börja göra något konkret för att nå sina drömmar.

Frigör dyrbar tid

Det finns många saker som man bör undvika för att försätta sig i en situation där man hamnar i ett läge av status quo. Ett problem många har är att man anser att tiden inte räcker till. För vissa kan det vara sant, för andra är det kanske bara en dålig ursäkt. Visst, har du en nyfödd bebis där hemma, ont om pengar att investera i nya företaget och jobbar och läser på universitetet på en och samma gång, ja då kanske det är svårt att få livet att gå ihop rent tidsmässigt. För andra som säger att de inte har tid så kan det i många fall vara lärorikt att anteckna lite vad man spenderar sin tid med om dagarna. Jag har själv gjort denna övning vid flera tillfällen och det kan vara riktigt ögonöppnande. Även om man känner sig stressad och som att man inte får tiden att räcka till så ser man ofta möjlighet till förbättring. Alla har vi tidstjuvar i vardagen som liksom äter upp vår dyrbara tid i onödan.

Det första jag kan rekommendera är att avinstallera en mängd appar från telefonen. Ofta tittar vi nämligen på telefonen betydligt mycket mer än vi tror. Man kan tro att scrolla genom Facebook eller Instagram inte borde ta så mycket tid. Att scrolla på telefonen är dock en tidskrävande syssla för många. Att titta på telefonen ofta gör även att vår uppmärksamhet för annat minskar. Enligt vissa undersökningar tittar en genomsnittlig person på telefonen cirka 5 timmar om dagen (källa linkmobility). Även om detta exempel känns extremt så är risken stor att du trots allt slösar bort flera timmar om dagen på detta sätt. Om man istället skulle kunna använda flera timmar om dagen till att starta upp sin egen verksamhet, ja då skulle man inom max några veckor vara igång på allvar.

Läs

Genom att läsa om andra som startat eget får man nyttig inspiration. Man kan även få handfasta råd i vilka steg som behöver tas för att blir en framgångsrik företagare. Själv gillar jag att läsa biografier av företagare jag beundrar. Det är inte alltid biografierna har så handfasta råd men det inspirationsvärde de erbjuder är ofta skyhögt.

Genom att läsa mer aktuella artiklar inom den bransch man vill verka i så kan man få kunskaper som man kan använda sig av i sitt eget företag. Det finns även mängder av youtube-klipp från spännande föreläsningar att titta på. Beroende på vilket område man vill verka inom kan det även finnas mer handgripliga tutorials som guidar dig steg för steg.

Strukturera

Vissa är så självgående att den inte behöver så mycket planering för att jobba. För andra kan vardagslivets utmaningar göra det svårt att få något gjort om man inte sätter upp ramar. För dem som jobbar bäst med lite struktur så kan jag rekommendera att man hela tiden skriver att göra listor. Genom att sätta upp en att-göra-lista så ser man tydligt vad som behöver göras för att man ska ta sig framåt. Man kan sedan undan för undan pricka av saker allt eftersom man får dem gjorda. Ett annat tips att testa kan vara att göra scheman. När man vet att man har tid att jobba så sätter man upp scheman som har information om när man ska jobba och vad man förväntas jobba med.