Att starta eget är ofta något av det största man gör i livet. Nästan alla som väljer att starta eget (och lyckas nått sånär) känner en djup tacksamhet och glädje mot sitt val. Väldigt många människor pratar om att starta eget, vissa drömmer om det, men väldigt få tar steget och verkligen gör det! Varför är det så, kan man fråga sig.

Lathet, rädsla och okunskap

De tre största faktorerna till att folk inte startar eget är enligt mig lathet, rädsla och okunskap. Jag tänkte här gå igenom dem allihop och även presentera förslag på hur man kan övervinna dem.

Lathet

För det första utgår jag nu från de som säger att de vill starta eget snart eller i framtiden. Vissa människor är helt enkelt ointresserade av det och tur är väl det. Alla kan inte vara entreprenörer, inte som samhället ser ut idag i alla fall.

Men för att återgå till lathet, vissa människor vill faktiskt starta eget, men de är lite lata bara. Det är ok att vara lite smålat till och från, men man ska ha klart för sig att det är i princip omöjligt att lyckas driva eget om man är lat. Man måste brinna och ha en glöd för att lyckas. Anledningen är att det kommer komma så många hinder och problem i din väg att är du lat kommer du ge upp illa kvickt. Detta har jag själv sett hundratals gånger. Folk som genuint är sugna på att vara sin egen chef, men ger upp vid minsta problem. Sen finns det också de som alltid startar nya projekt, för att sedan snabbt lägga ner dem. The next shiny object – syndromet, som det kallas på engelska.

Dan Pena

Hur överkommer man då lathet? För det första kanske det är ett tecken på att du inte vill driva eget tillräckligt mycket. Känner du att så inte är fallet måste du bestämma dig för att förändras. Sitt ner och skriv upp exakt vad du vill med ditt liv, var du är nu och vad du behöver göra för att komma dit. Tänk för dig själv hur ditt liv kommer se ut om 1, 2, 5, 10 år – om du fortsätter som du gör idag. Detta borde motivera dig tillräckligt!

Ett annat bra sätt för motivation och inspiration är affirmationer och visualiseringar. Den omåttligt framgångsrike Dan Pena brukade gå på visningar för dyra lägenheter samt provköra lyxbilar, långt innan han hade råd med dem. Detta för att vänja och rikta in hjärnan på extrem framgång.

Ett passande citat är what the mind can conceive, it can achieve.

Rädsla

Rädsla är en stark känsla i oss människor. Det man dock bör inse och komma ihåg är att våra hjärnor fortfarande är inställda på ett liv som grottmänniska på stenåldern. Att vi kände rädsla då kunde hjälpa oss undvika farliga saker och på så sätt överleva. Men idag finns det väldigt få reella risker i livet. Visst, vi ska inte gå ut framför ett tåg, mucka gräl med ett MC-gäng eller liknande, men i övrigt har vi extremt bra skyddsnät (pratar om Sverige och västvärlden nu).

Många är rädda för att sluta sitt dagtidsjobb och satsa på egen business. Har man familj och barn och en knaper buffert är det till viss del förståeligt, men det finns ändå sätt att lösa det på.

För det första, om du jobbar kvar på ditt vanliga 7-16 jobb så finns det fortfarande en risk att du blir sparkad. Och du kommer aldrig kunna få en löneförhöjning med 100, 500 eller 10000 %. Så du kommer aldrig att kunna bli fri från ekorrhjulet. Om du däremot lägger ner runt 1-3 år på ett eget företag kan du sedan vara ekonomiskt oberoende för resten av livet. Självklart beroende på vad du gör och så vidare, men så är det alltid.

Sen att det är fruktansvärt roligt också är bara en bonus! Om man som jag skrev ovan har en tight situation kan man börja smått att bygga upp något vid sidan av jobbet. Du har varje kväll och helg tillgängligt! Om du klagar på tidsbrist, se punkten ovan ”lathet”…

Okunskap

En tredje och även den mycket stor faktor till att folk inte startar eget är helt enkelt på grund av okunskap. Okunskapen kan komma i många skepnader, bland annat som en allmän rädsla att det är en stor risk man tar när man väljer att starta eget. Men som jag skrev ovan är denna rädsla helt obefogad och man borde snarare vara rädd för att fortsätta ha ett vanligt jobb år ut och år in.

Den positiva nyheten är att okunskap är lättast att bota. Det är helt enkelt bara att börja läsa på inom ämnet. Det finns massvis av bra böcker, bloggar, podcasts och liknande om att starta eget.

Övervinn dessa tre hinder och du kommer maximera dina chanser att lyckas!

1 kommentar den 3 hinder att överkomma för att starta eget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *