Alla som driver eget och får kunder, leads och intäkter från sin hemsida kan ha en oerhört stor hjälp av SEO, som på svenska heter sökmotoroptimering. Får du till exempel en stor del av dina kunder från just sökmotorer (främst Google) är det en väldigt viktig faktor!

Tyvärr (för deras egen skull) är det många egenföretagare, båda nya och erfarna, som har missat de ofantliga möjligheter som finns inom SEO.

Att köpa trafik är enkelt, men inte långsiktigt

Många som startar en business online, till exempel en webbshop, brukar främst satsa på att köpa trafik. Det är ett snabbt och smidigt sätt att komma igång och få kunder. Men problemet är att den dagen du slutar annonsera kommer kunderna försvinna.

Det finns 2 sätt att motverka detta på. Det första sättet är att du erbjuder en såpass bra produkt länge nog att du skapar dig ett varumärke. Då kommer kunderna återkomma samt rekommendera dig för andra. Men detta är något som tar tid och är svårt. Men det är definitivt ett mål att sträva mot.

Ett annat sätt att motverka förlusten av kunder när man slutar annonsera är att jobba med sökmotoroptimering. Möjligheterna som finns online är i vissa lägen häpnadsväckande. Självklart har vissa företagare hyfsad koll på detta med SEO och då finns det inte lika mycket potential, men en del finns det alltid.

Ett exempel

sökmotoroptimering

Tänk dig att du precis startat en webbshop där du importerar och säljer bildelar. De första 12 månaderna köper du trafik för flera tusen varje månad, du tjänar ca 2-5x och allt är frid och fröjd. Efter ett år väljer du att sluta annonsera för att sänka kostnaderna. Plötsligt har du 0 kunder. När folk googlar ”köpa bildelar” ligger du på sidan 6, ingen letar så ångt bak och du får ingen trafik från Google. Om du istället satsat på att ranka för ”köpa bildelar” hade du efter ett år kunnat ligga någonstans på första sidan. Säg att du hade jobbat riktigt bra för just den termen och nu rankar du #1. Studier har visat att just #1 ger ca 30% av alla som googlar en viss term. Nu får du varje dag GRATIS trafik genom google… Lägg sedan till det faktum att det säkerligen finns hundratals lukrativa söktermer folk använder. Köpa kamrem, bästa extraljusen, billig startmotor… ja listan kan nog göras hur lång som helst och ni bör förstå vikten av SEO!

Hur jobbar man med sökmotoroptimering?

Det är såklart en hel vetenskap i sig och vi är inga experter. Men vi tänkte kort ge de viktigaste tipsen vi lärt oss.

  1. Skapa bra innehåll som engagerar folk (detta kan resultera i länkar och omnämningar)
  2. Gör sökordsanalys för att hitta nya och intressanta ord att inkludera i texterna
  3. Analysera sökvolymer för att veta vad som är viktigast
  4. Skaffa länkar på olika sätt (t. ex. som i punkt 1)

Följ dessa grundsteg så kommer ni förhoppningsvis ha ett stort försprång gentemot era konkurrenter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *